Proč si pořídit psa s PP

Proč si pořídit psa s průkazem původu?

Na úvod něco k zamyšlení. Chcete si koupit počítač, vše důkladně zvažujete a hledáte kde ho koupit a jaký druh. Většina z nás se asi rozhodne zajít do obchodu se elektronikou nebo prohledává internet a zjišťuje jaký druh by pro něho byl nejlepší. Když máte vybráno většinou hledáte spolehlivý obchod, kde za svoje peníze dostanete značkový přistroj se zárukou a v čase záruky máte samozřejmě i bezplatný servis. Samozřejmě koupě značkového počítače něco stojí,ale vy přece chcete přesně to jste si vybrali. Někdo by se samozřejmě mohl rozhodnout koupit počítač od překupníka nebo v aukci, sice za méně peněz, ale zato s větším rizikem. Chcete přece záruku, že jste si za svoje peníze koupili opravdu to co jste si vybrali. U psů je to velmi podobné. Tak proč průkaz původu (PP) není pro některé lidi základní podmínkou pro koupi psa? Vždyť ten pes s vámi nebude 2 – 3 roky jako Váš nový počítač, ale i třeba 15 let. 

 Co je vlastně průkaz původu?

Je to vlastně něco jako Váš rodný list. Je v něm uvedeno jméno psa, chovatelská stanice ze které pochází, pohlaví, barva, zapisují se do něho výsledky výstav a různých zkoušek, zdravotní vyšetření a potvrzení chovnost. Je zde uveden také rodokmen psa, ze které se dozvíte o předcích svého štěněte.

Co mi PP zaručuje?

Rodokmen u psa je zárukou určitých vlastností plemene – zdravotních, exteriérových a povahových. Při chovů psů s PP se toto vše sleduje – správný vzhled, povaha, zdraví..

Jak vznikají psi bez PP?

  • Majitel feny s PP z nějakého důvodu neuchovní fenu. Buď z časových důvodů, finančních důvodů nebo může mít fenka nějakou vadu, pro kterou nebyla uchovněna.(pokud fena není uchovněna je to vždy z nějakého důvodu – může mít povahový, vzhledový a nebo zdravotní problém). V současnosti chovatelské kluby vystavují PP všem štěňatům po uchovněných rodičích. Tzn. i štěňátko s vrozenou vadou, nebo jak někteří množitelé rádi tvrdí, že je štěňátko páté, šesté a proto nemá PP. Toto tvrzení nemá žádné opodstatnění a jedná se o podvod. Můžeme se tedy ptát, co toho člověka k takovému chovu vede
  • Může se také jednat o fenu křížence, která je nakrytá psem rasy, kterému se nejvíc podobá. V tomto případě štěňata PP dostat nemohou. Krásné štěňátko bez PP se Vám tak může vzhledově i povahově změnit na něco úplně jiného než jste původně chtěli.
  • Množitel a velkochovatel. Tito lidé chovají psi pouze kvůli zisku. Často mají svoje psi v nevyhovujících podmínkách, štěňata nebývají očkovaná, jsou podvyživená a postrádají jakoukoliv socializaci. Proto vždy trvejte na tom, že chcete vidět matku štěňat a místo kde jsou štěňata odchována. Ke štěněti by jste vždy měli dostat očkovací průkaz a kupní smlouvu.

Nechci chodit na výstavy a ani pokračovat v chovu tak proč PP?

PP Vás nezavazuje k absolvování výstav, chovnosti a nebo zkoušek. Je to pouze doklad o to, že jste si opravdu koupili Vaši vysněnou rasu psa. Zaručuje Vám vrozený vzhled, povahu a zdraví Vašeho pejska. PP můžete klidně strčit do skříně a nikdy jej nevytáhnout.

Proč je pes bez PP levnější? 

Psi s PP jsou dražší, protože procedury s uchovněním, krytím, registrací chovatelské stanice, navštěvováním výstav, vystavením rodokmenů atd..představují pro chovatele nemalé náklady. Seriozní chovatel Vám může vrátit část ceny štěněte nebo nabídnout jiné štěně se slevou, pokud se u vámi koupeného štěněte projeví nějaká zdravotní vada. Pokud bude chovatel neseriózní, můžete se obrátit na příslušný chovatelský klub. U psa bez PP se nikam obrátit nemůžete.

Nezapomeňte, že pes potřebuje nemalou finanční péči po celý svůj život a tak cena štěněte, ať už je jakékoliv výše, je při dalších nákladech pouze zanedbatelnou položkou.

 Kdo kontroluje chovatele psů s PP?

Na činnost chovatelů psů s PP dohlíží chovatelský klub. Chovatel je v něm registrovaný a musí se řídit chovatelských řádem a dodržovat chovatelskou etiku. V chovatelském klubu je možnost si na chovatele stěžovat, když se chovatel zachová neeticky a nebo poruší chovatelský řád. Klub ho v tomto případě může postihnout, odebrat mu licenci a štěňata s PP už dál chovat nesmí.

Kdo kontroluje chovatele psů bez PP?

Bohužel nikdo. Tito lidé, jak já je nazývám množitelé, nemají žádný chovatelský záměr, ale psi pouze rozmnožují. I když produkují psi nemocné, s dědičnými vadami – nikdo jim v tom nemůže zabránit. Jakmile si takového psa koupíte, nemáte možnost si nikde stěžovat a peníze Vám nikdo nevrátí. Navíc psi, kteří se kříží mezi sebou nikdo nehlídá, takže mohou být příbuzní. Množitelé nedělají nic co by bylo v rozporu se zákonem, i kdyby produkovali psi s dědičnými vadami. Hodnota psa bez PP se vlastně rovná hodnotě křížence.

Pokud Vám i přesto nezáleží tom jestli Váš pes bude odpovídat nějakému standartu a opravdu Vás zde uvedené argumenty nepřesvědčili, vezměte si psa z útulku!

Dejte svojí lásku a péči psovi z útulku, který jí opravdu potřebuje. Nepodporujte množitele.