Dwarfismus

Dwarfismus je genetická mutace, která napadá vývoj hypofýzy a to má vlastně za následek malou nebo žádnou produkci hormonů – zejména toho růstového. Tato mutace se buď projeví jako onemocnění a nebo je pes pouze nositelem tohoto genu.

Toto onemocnění spočívá v tom, že nemocné zvíře je omezené v růstu, mívá velké problémy s funkcí ledvin a jater. Většina nemocných štěňat se rodí mrtvá a nebo zemře během prvního týdne života. Pokud náhodou přežijí je rozdíl v růstu patrný cca po 4 týdnech života. Nemocní psi (pokud přežijí a neléčí se) se dožívají cca 5 let života.

V roce 2010 byla založena holandská nadace „Saartje“.  Tato nadace informuje o dwarfismu a o možnostech jeho testovámí. Vedle toho také nabízí domov a léčbu postiženým psům.
Majitel (chovatel) dwarfíka jej můžete nadaci darovat. Nadace mu může najít nové majitele a zajistit mu léčbu

Pes může být:

Zdravý – N/N   normal/normal – „Free
Zdravý,ale přenašeč – A/N  abnormal/normal
Nemocný - A/A   abnormal/abnormal

Příklady spojení genů:

Rodič N/N + Rodič N/N = všechna štěňata budou N/N                                                       Rodič A/N + Rodič N/N = 50%štěňat N/N a 50% štěňat A/N                                               Rodič A/N + Rodič A/N= 50%štěňat A/N,25%štěňat N/N a 25% štěňat A/A - toto spojení je u chovu SAV v ČR zakázáno

Procenta jsou pouze teoretická

Ukázka štěňat ze stejného vrhu –  2 normální štěňata (v levo) a 2 štěňata postižená dwarfismem (v pravo)

17751254

 

Podmínka chovnosti v souvislost s DWARFem u SAV – Pokud jedinec doloží genetické vyšetření obou rodičů s výsledkem negativní, je automaticky brán za negativního a nemusí být vyšetřen.

Pokud jeden z plánovaných rodičů není vyšetřen, druhý z rodičů musí být vyšetřen a to s výsledkem negativní.

 

Pro vyšetření na Dwarf stačí 5 ml krve, připojit kopii PP, vyplnit formulář: http://www.laboklin.cz/pdf/cz/order_forms/ua_genetik_cz_ohnepreis.pdf a vše zaslat do laboratoře laboklin

a nebo využít laboratoř http://www.slovgen.sk/